vineri, 30 aprilie 2010
Paste carbonara
Am avut o perioada cand mancam la restaurant numai paste carbonara. Dupa, am luat reteta si am inceput sa le fac si eu acasa. Am auzit tot felul de versiuni, am vazut si filmulete pentru prepararea retetei de carbonara. Am citit si auzit de spaghete carbonara cu smantana sau fara, cu oua intregi sau doar cu galbenusuri, ce sa mai spun de panna sau pancetta. Sunt tot felul de discutii care este reteta de carbonara originala, cum o preapara sau nu italienii...
Concluzia mea este ca fiecare sa prepare pastele carbonara cum ii place. Eu le fac cu smantana si cu ouale intregi si imi place aceasta reteta. Nu am incercat niciodata sa le fac fara smantana si doar cu galbenusuri, dar o sa incerc si varianta aceasta si atunci o sa o postez aici. Aici reteta de paste carbonara fara smantana.
Pana atunci reteta de spaghete carbonara si blondele gatesc:
- 250 gr spaghete
- 250 gr kaizer
- 250 gr cascaval
- 150 ml smantana
- 2 oua
- sare, piper
Am taiat kaizer-ul bucatele si l-am pus la prajit in putin ulei.
Intre timp am facut sosul pentru carbonara. Am pus intr-un castron smantana, am adaugat ouale peste si am amestecat.
Am ras cascavalul si l-am pus si pe acesta peste compozitie, adugand si sare si piper. Am amestecat pana cand s-a incorporat cascavalul.
Am pus spaghetele la fiert cu putina sare si o picatura de ulei si le-am lasat 10-12 minute.
Am scurs apa si am adaugat imediat peste kaizer-ul si compozitia amestecand continuu.
Nu am mai pus pe foc dar am lasat 5 minute cu capac.
Pofta buna! Si blondele gatesc!
Etichete:
Paste
marți, 27 aprilie 2010
Pui cu legume la cuptor
Week-endul asta am fost harnica si cred ca si week-endul viitor voi fi sau cel putin asa mi-am propus. Reteta de pui cu legume la cuptor am mai gatit-o si altadata, atunci am facut-o cu vin, acum am facut-o cu bere. A iesit buna de fiecare data, dar sincer, daca ar fi sa aleg, as alege pui cu legume la cuptor cu vin.
Ingrediente reteta pui cu legume la cuptor:
- 500 gr piept de pui
- 6 cartofi mici (sau 3 mari)
- 2 morcovi
- 1 ardei
- 1 ceapa
- 2-3 catei de usturoi
- 5 linguri ulei de masline
- 200 ml vin alb sau bere
- ierburi de Provence (se pot folosi si alte condimente)
- sare, piper
Am curatat legumele si le-am taiat: cartofii in bucati mai mari, morcovii rondele si ardeiul, patratele.
Am spalat pieptul de pui si l-am taiat in bucati mai mari. Am pus intr-o tava o folie mai mare pentru a putea acoperi dupa, ingredientele din tava. Am pus in tava legumele si puiul.
Am pregatit si sosul care trebuie adaugat peste. Am pisat usturoiul, am adaugat sare si putin ulei de masline si am frecat usturoiul. Am adaugat si restul de ulei, ceapa tocata marunt, berea si condimentele.
Am turnat sosul peste pui si legume si am strans folia acoperind toata compozitia din tava si avand grija sa nu se rupa.
Am bagat 45 de minute la cuptor.
Pofta buna! Si blondele gatesc!
Etichete:
Retete cu pui
luni, 26 aprilie 2010
Peste la cuptor
Cred ca sunt numeroase retete de peste la cuptor, reteta asta o face mami. E simplu de facut si necesita foarte putine ingrediente, iar pestele chiar are o aroma deosebita.
Am sunat-o pe mami sa aflu care sunt cantitatile:
- macrou
- 1 cescuta otet
- 2 cescute apa
- ulei
- piper boabe
- foi de dafin
Am curatat pestele, l-am spalat si l-am dat cu sare. Am pus intr-o tava ulei cat sa acopere fundul tavii.
Am pus otetul (am facut o poza si cescutei pentru marime), apa, piper boabe si foi de dafin si am bagat la cuptor.
Am lasat pana s-a facut pestele. Se serveste cu cartofi natur sau cartofi copti (eu am mancat cu cartofi copti la care am adaugat si niste porumb).
Pofta buna! Si blondele gatesc!
Etichete:
Retete cu peste
miercuri, 21 aprilie 2010
Chec pizza aperitiv
Nu am mai gatit checul cu gust de pizza de foarte mult timp. I se spune chec pentru ca se face in forma de chec dar in rest are ingredientele pe care le pui la pizza. Reteta de chec pizza o am de la sefa mea, nu stiu altii cum il prepara, ca nu am mai cautat pe net, eu il fac dupa reteta ei si iese foarte bun.
Ingrediente chec pizza:
- 5 oua
- 1 cana faina (250 gr)
- 1 ardei
- 1 ceapa
- kaizer
- cascaval
- masline
- ciuperci
- sare, piper
- 1/2 pliculet praf de copt
Trebuie sa spun inca de la inceput ca nu am pus cantitati la unele ingrediente, pentru ca fiecare e liber sa le aleaga, atat ingredientele, cat si cantitatea. Cat am folosit eu, vedeti in poza de mai jos:
Asadar, intai si intai, am taiat kaizerul, cascavalul, ciupercile, ardeiul, ceapa si maslinele bucatele.
Am pus intr-o tigaie la prajit cu foarte putin ulei, kaizerul, ceapa, ciupercile si ardeiul. Le-am lasat sa se perpeleasca la foc mic.
Pentru aluat, am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut bine, bine si am frecat si galbenusurile.
Am incorporat amestecand incet galbenusurile in albusuri.
Am adaugat faina, tot amestecand incet si preaful de copt stis in zeama de lamaie. Aluatul obtinut trebuie sa aiba consistenta unui aluat de clatite mai gros (sper sa se vada cam cat e de gros in poza).
Am adaugat peste aluat toate ingredientele: kaizerul, cascavalul, ciupercile, ardeiul, ceapa si maslinele, sare si piper.
Am uns o forma de chec cu unt si am turnat aluatul. Daca aveti la indemana, puteti folosi hartie de copt, este mai practic.
Am bagat la cuptorul incalzit si am lasat pana s-a copt. Am facut testul scobitoarei pentru a-mi da seama, atunci cand scobitoarea iese curata din aluat, inseamna ca s-a copt.
Si gata si reteta de chec pizza.
Pofta buna! Si blondele gatesc...
Etichete:
Retete diverse
miercuri, 14 aprilie 2010
Morcovi in suc de portocale
Morcovii in suc de portocala sunt chiar deliciosi, o sa-i folosesc des ca si garnitura.
Ingrediente morcovi in suc de portocale:
- 500 gr morcovi
- 1 portocala
- 1 lingura miere
- ulei de masline
- busuioc
- sare, piper
Morcovii in suc de portocale i-am folosit ca si garnitura. Am curatat si am spalat morcovii, dupa care i-am taiat rondele. I-am condimentat cu sare si piper si i-am pus intr-o tigaie pe foc in putin ulei de masline. I-am lasat sa se rumeneasca putin fara capac, apoi am adaugat capacul si am lasat 5 minute la foc mic.
Am stors o portocala (pun aici poza cu castronasul pentru a vedea cam ce cantitate am folosit eu) si am pastrat si pulpa, nu am strecurat sucul.
Am adaugat peste morcovi sucul de portocale, o lingura de miere si busuioc si am mai lasat pe foc cam 5 minute, fara capac.
Pofta buna si nu uitati: si blondele gatesc!
Etichete:
Retete diverse
vineri, 9 aprilie 2010
Salata bulgareasca
Nici salata bulgareasca nu am preparat-o recent dar nu am apucat sa trec aici mai nimic. Nu am mai gatit de o saptamana, incepe sa imi lipseasca, dar prepar week-endul asta o specialitate, se cere deja. Reteta nu este complicata, este o salata simpla si usor de preparat. Mai trebuie sa mancam si salate. Pentru salata bulgareasca:
- 2 rosii
- 1 castravete
- 2 oua fierte
- branza
- masline
- sare, piper
Cred ca o sa fie cea mai scurta reteta pe care am publicat-o pana acum pentru ca nu trebuie decat sa asamblezi ingredientele. Am spalat rosiile si castravetii si le-am taiat, rosiile feliute si castravetii rondele.
Am fiert ouale bine, le-am curatat si le-am taiat rondele.
Am pus totul intr-un castron, am adaugat si maslinele si branza. Branza am faramitat-o pentru ca era branza sanatoasa de oaie. Din aceasta cauza nu am mai adaugat sare, ci doar putin piper si un strop de ulei de masline.
Am amestecat si gata si salata bulgareasca. Se poate adauga si sunca de pui, daca doriti, eu am preferat fara.
Spor la salate ca vine sezonul.
Pofta buna si nu uitati: si blondele gatesc!
Etichete:
Salate
luni, 5 aprilie 2010
Hristos a Inviat!
duminică, 4 aprilie 2010
Tiramisu
Pentru fiecare sarbatoare petrecuta in familie, eu ma ocup de prepararea desertului. Pana acum nu am facut cine stie ce prajituri sau torturi complicate. Inainte faceam un tort (poate o sa postez si reteta lui intr-o zi) iar acum m-am specializat in tiramisu. De Pastele asta, mi-am intrat in rol si nu l-am dezamagit nici de data asta pe fratele meu Vali. Nu fac vreun tiramisu special, dar iese foarte bun, mult mai bun decat in multe locuri unde am mancat (ultimul avea o esenta de fistic dezgustatoare). Ingredientele sunt urmatoarele:
- 500 gr piscoturi Savoiardi
- 750 gr mascarpone
- 6 galbenusuri de ou
- 200 gr zahar
- 3 cescute de ness tare
- 15 ml esenta de rom
Intai si intai am pregatit crema pentru tiramisu. Am separat galbenusurile de albusuri (chiar daca in poza cu ingredientele apar doar 5 oua, eu am pus 6 :)). Am pus galbenusurile intr-un castron mai inalt ca sa pot adauga mai tarziu si mascarpone. Peste galbenusuri am pus zaharul si am amestecat pana cand a devenit o pasta spumoasa si zaharul s-a topit. Eu am folosit mixerul, ca sa se amestece mai bine. Prietena mea Simona mi-a vandut un pont, sa folosesc zahar brun, o voi face data viitoare.
Dupa, am incorporat si branza mascarpone, tot folosind mixerul si am bagat in frigider. Din ce am vazut pe aici pe internet, se pun si albusurile batute spuma, eu le-am pus la primele retete de tiramisu pe care le-am incercat, dar nu mi-a placut pentru ca oricat de tari erau initial, dupa, inmuiau crema.
Am preparat 3 cescute de ness tare, la o cescuta am pus mai mult de 2 lingurite cu varf si am adaugat si romul. Am inmuiat piscoturile in ness, rand pe rand.
Am folosit pentru tiramisu o tava in care am asezat pe tot fundul ei piscoturile. Recomandarea mea este sa faceti asa, pentru ca, daca puneti multa crema, asa cum fac eu, aceasta sa ramana intre piscoturi si sa nu se prelinga mult pe langa. Peste primul rand de piscoturi am adugat un strat de crema, dupa, iar un rand de piscoturi si apoi stratul final de crema pentru tiramisu.
Deasupra am presarat cu o sita un strat fin de cacao. Eu am incercat si cu Nesquik si iese mult mai bun, acum depinde de gusturi.
Ideal este sa lasati la frigider 12 ore, la mine, de data asta, cred ca a stat putin mai mult.
Iese foarte, foarte bun si sincer, este una din prajiturile foarte usor de preparat.
Pofta buna si nu uitati: si blondele gatesc!
Etichete:
Desert
Couscous cu ciuperci
Cand am gatit couscous-ul simplu, am zis ca o sa incerc sa prepar si unul cu ciuperci. Prepararea a implicat aproape aceleasi operatiuni pentru ca am folosit tot din couscous-ul cumparat atunci. Sa repetam totusi...ingredientele intai:
- 1 pahar jumate de couscous (pahar de 200 ml)
- 3 pahare de apa
- 300 gr ciuperci proaspete
- 1 ceapa
- 1 lingura jumate de ulei
- 1 cub Knorr cu legume
- putin unt
Am spalat si am curatat ciupercile. Le-am taiat feliute, pentru ca nu au fost foarte mari si le-am pus impreuna cu ceapa taiata marunt intr-o tigaie. Le-am lasat pana s-au calit.
Am pus apa si cubul Knorr cu legume la fiert. La fel ca data trecuta, nu am mai pus sare mai tarziu pentru ca nu a mai fost necesar.
Am spalat couscous-ul si cand apa a inceput sa fiarba l-am adaugat in oala impreuna cu ceapa si ciupercile.
Am lasat la foc mediu pana a scazut apa si s-a facut couscous-ul. Am pus la sfarsit o lingura de unt si am amestecat.
Si gata, asta a fost si couscous-ul cu ciuperci.
Pofta buna si nu uitati: si blondele gatesc!
- 1 pahar jumate de couscous (pahar de 200 ml)
- 3 pahare de apa
- 300 gr ciuperci proaspete
- 1 ceapa
- 1 lingura jumate de ulei
- 1 cub Knorr cu legume
- putin unt
Am spalat si am curatat ciupercile. Le-am taiat feliute, pentru ca nu au fost foarte mari si le-am pus impreuna cu ceapa taiata marunt intr-o tigaie. Le-am lasat pana s-au calit.
Am pus apa si cubul Knorr cu legume la fiert. La fel ca data trecuta, nu am mai pus sare mai tarziu pentru ca nu a mai fost necesar.
Am spalat couscous-ul si cand apa a inceput sa fiarba l-am adaugat in oala impreuna cu ceapa si ciupercile.
Am lasat la foc mediu pana a scazut apa si s-a facut couscous-ul. Am pus la sfarsit o lingura de unt si am amestecat.
Si gata, asta a fost si couscous-ul cu ciuperci.
Pofta buna si nu uitati: si blondele gatesc!
Etichete:
Garnituri
Paste arabiata
Am cam ramas in urma din nou cu publicarea retetelor. Reteta de paste arabiata am facut-o pentru ca in saptamana dinaintea Pastelui m-am ambitionat sa tin si eu post si am reusit. Ca sa mai diversific meniul pe baza de legume, m-am gandit sa fac aceste paste arabiata, care se fac rapid. Si cum italienii folosesc penne pentru arabiata, cu penne am gatit si eu. Ingredientele sunt putine:
- 400 gr paste (eu am folosit penne, asa cum ziceam)
- 400 gr rosii in sos tomat
- 4 linguri ulei de masline
- 2 catei de usturoi
- ardei iute
- sare, piper, busuioc
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa curat si sa tai marunt usturoiul. Intr-o tigaie mai mare am pus uleiul la incins, am adaugat usturoiul si ardeiul iute si am lasat putin pe foc.
Am adaugat apoi rosiile si sosul, sare, piper si putin busuioc. Rosiile trebuie taiate marunt, eu am avut norocul sa le cumpar gata taiate, asa ca le-am adaugat direct.
Intre timp am pus apa la fiert pentru penne. Cand aceasta a dat in clocot, am adaugat pennele, putina sare si putin ulei si le-am lasat pana s-au fiert.
Cand sosul a scazut si s-a ingrosat, am adugat pastele (fara apain care le-am fiert, bineinteles) si am mai lasat foarte putin pe foc.
Imaginea din farfurie a pastelor arabiata:
Pofta buna si nu uitati: si blondele gatesc!
Etichete:
Paste
Abonați-vă la:
Postări (Atom)